W tym roku szkolnym kontynuujemy udział w programie WWF Dieta przyjazna planecie.
Zaczynamy od celebrowania Dnia Ziemiaka, który jest królem polskiej kuchni.
Perę faktów o ziemniakach:
Kalorie: 80-90 kcal/100g
Składniki odżywcze:witamina C (zdrowe kości zęby i dzięsła, pomaga w leczeniu infekcji i stanów zapalnych), potas (prawidłowa praca serca i nerwów) , żelazo i witaminę B6.
Znane jest 4 tysięcy odmian tego warzywa. Najbardziej popularne to: białe ziemniaki, czerwone ziemniaki oraz żółte ziemniaki.
W niedojrzałych (zielone cbulwy) ziemniakach lub ich pędach występuje SOLANINA.Jej spożycie powoduje poważne zatrucie, którego objawy to m.in. zaburzenia żołądkowo-jelitowe, zawroty głowy, a w ciężkich przypadkach także napad drgawek i śpiączka. Aby uchronić się przed zatruciem solaniną, należy spożywać tylko dojrzałe i świeże warzywa.
Czytaj więcej na: https://zdrowietvn.pl/a/czym-jest-solanina-i-gdzie-wystepuje-jakie-sa-objawy-zatrucia-ta-substancja?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=paste
W jaki sposób do nas "przywędrował" , jakie są jego wartości odżywcze, jak wpływa na nasze zdrowie i w jaki sposób jest wykorzystywany w różnych regionach Polski będziemy rozmawiać na lekcjach.
Poznajcie krótką historię