Każdego dnia możemy zrobić coś dobrego dla planety. To, co jemy, każdy nasz posiłek, nasze drugie śniadanie, obiad spożywany w szkolnej stołówce, może się przyczynić do ratowania środowiska przyrodniczego! To skąd pochodzi nasza żywność i jak jest wytwarzana, ma znaczenie. Im więcej wiemy o tym, co spożywamy, tym nasze wybory mogą być lepsze – dla zdrowia i dla planety.
Dlatego w tym roku szkolnym uczniowie kl 4 w ramach zajęć przyrody odkrywali niezwyką sieć powiązań między różnorodnością biologiczną, klimatem, żywnością i nami w ramach programu edukacyjnego WWF Dieta Przyjazna Planecie!
Uczestnicy dowiedzieli się czym jest dieta przyjazna planecie, jak i dlaczego produkcja żywności wpływa na środowisko i klimat, dlaczego to, jak wytwarzana jest żywność, jest ważne dla naszego zdrowia i czym kierować się w naszych codziennych wyborach żywieniowych.